22.9.06

Η Γραμματική, τα Νέα Βιβλία Γλώσσας και η Παγκόσμια Πρώτη.

Τα καινούρια βιβλία της Γλώσσας στο γυμνάσιο, ανάμεσα σ' όλα τα άλλα, έχουν και νέους όρους στη Γραμματική. Ενδεικτικά αναφέρω τις αποφαντικές προτάσεις, αντί για προτάσεις κρίσεως, την κατάταξη των ουσιαστικών σε δύο κλίσεις, τα δικατάληκτα και τα τρικατάληκτα, τις αλλαγές στην παραγωγή και στη σύνθεση.
Αν έχετε δει, τα βιβλία και των τριών τάξεων δεν παραπέμπουν σε καμία Γραμματική, όπως γινόταν ως τώρα. Το βιβλία της Γραμματικής και του Συντακτικού που μοιράστηκαν είναι τα παλιά του Τριανταφυλλίδη.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μια παγκόσμια πρωτιά. Άλλη γραμματική διδάσκουν τα βιβλία της γλώσσας κι άλλη γραμματική η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη. Άλλο συντακτικό διδάσκουν τα βιβλία της γλώσσας κι άλλο συντακτικό το Συντακτικό του Τριανταφυλλίδη.

Έχετε να πείτε κάτι.

Υπομονή ως το 2007, 2008, 2009 ... Κάποτε θα γραφτεί κι η Νέα Γραμματική.
Αυθόρμητα μου ήρθε στο νου η Νέα Παιδαγωγική του Καζαντζάκη από το "Αναφορά στον Γκρέκο".

Η σύμπτωση! Σήμερα το δίδαξα στην Α΄ Γυμνασίου. Για όσους δεν το έχουν δει, βρίσκεται στη σελίδα 92 των κειμένων.
Να δούμε πότε θα διδάξουμε και τη Νέα Γραμματική!

7 σχόλια:

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ είπε...

Με εκπλήσσεις. Ως αυθεντικοί κάτοχοι της αιώνιας αλήθειας των ενδόξων προγόνων μας καταλαμβάνουμε περίοπτες παγκόσμιες πρωτιές. Γι' αυτό και μας ζηλεύουν όσοι μένουν μακριά από το φως που ανά τους αιώνες συνοδεύει το περιούσιο έθνος μας. Τι να την κάνουμε τη Γραμματική. Τη γνώση της την έχουμε στα γονίδιά μας. Όλα τα έχουν πει οι πρόγονοί μας. Γι' αυτό δεν σκέφτηκαν να συνοδεύσουν τα νέα βιβλία με Νέα Γραμματική και Συντακτικό. Δεν τα έχουμε ανάγκη! Άλλωστε παραδίδονται δωρεάν μαθήματα στη μεσημβρινή και νυχτερινή τηλεοπτική ζώνη. Εκεί να δεις αποφαντικές προτάσεις!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ είπε...

Σωστά τα επισημαίνεις, Ευθύμη. Εμείς είμαστε στη μετά-γραμματική εποχή. Πρωτοπορία, όπως πάντα.
Δεν είναι μόνο οι μεσημβρινές και τηλεοπτικές ζώνες. Ξέρω και κάτι νομάρχες, πρωτοπαλίκαρα του Μ. Αλέξαντρου!

Ανώνυμος είπε...

Με ενθουσιάζουν οι προβληματισμοί και οι διάλογοί σας! Με κάνουν να ελπίζω σε καλύτερες μέρες. Υπάρχουν τόσοι αδιάφοροι συνάδελφοί σας με τους οποίους καλούμαστε να συνεργαστούμε, όσο αυτό είναι εφικτό, καθημερινά! ΦΡΙΚΗ...
Κατερίνα Μ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι, Κατερίνα Μ. Οι αδιάφοροι ζουν και βασιλεύουν και τον κόσμο κυριεύουν.
Το ζήτημα, κατά την άποψή μου, είναι ότι οι αδιάφοροι υπάρχουν όσο εμείς δεν ενδιαφερόμαστε.
Οι περισσότεροι από εμάς ξεκίνησαν ως καθηγητές με όνειρα και φιλοδοξίες. Στη διαδρομή τα ξεχάσαμε όλα. Κάποιοι κουράστηκαν να ελπίζουν και προτίμησαν να χτίσουν ένα δικό τους κόσμο. Κάπου βλέπεις γύρω σου πως ό,τι γίνεται είναι μάταιο. Καμιά βελτίωση, καμιά ουσιαστική αλλαγή. Τότε δε μένει άλλος δρόμος από την αδιαφορία. Είναι ανάγκη επιβίωσης.
Πώς όμως θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα; Πώς θα ξυπνήσουμε το ενδιαφέρον όσων είναι γύρω μας; Μήπως φταίει η δική μας απραξία; Δεν ξέρω πραγματικά.
Όσο περνούν οι μέρες της νέας σχολικής χρονιάς, όσο διαπιστώνω πως ό,τι είπα πέρσι στους μαθητές μου χάθηκε μαζί με τις καλοκαιρινές διακοπές, τόσο νιώθω ατέλειωτη απελπισία. Τελικά ποιος είμαι και πού πάω; Ποιος είναι ο ρόλος μου σ' αυτόν τον κόσμο, στο σημερινό σχολείο, στην τάξη;
Αυτοί είναι οι λόγοι που με ανάγκασαν να δημιουργήσω και το blog. Ελπίζω ο δημόσιος διάλογος να φέρει κάτι νέο.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ είπε...

Δεν είμαι σίγουρος αν η αδιαφορία ως τρόπος ζωής συνδέεται με το ζην ή περισσότερο με το ευ ζην όπως το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι συνάνθρωποίμας, συμπλέοντας φυσικά με τα κυρίαρχα καταναλωτικά ( στην ευρεία έννοια ) πρότυπα. Αδιαφορείς, επειδή πιθανόν η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα σε φέρει σε σύγκρουση με όσα καθημερινά πιέζεις τον εαυτό σου να αποδεχτείς ως φυσιολογικά. Χωρίς να είναι! Χάνοντας με τον τρόπο αυτό τα πλεονεκτήματα της επιλεκτικής αμνησίας.
Ο δικός μας ρόλος είναι να κρατούμε ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής των μαθητών μας. Η κάνω τραγικό λάθος;
Και τότε ποιοί είμστε και που πάμε;
Είσαι σίγουρος ότι ο διάλογος θα φέρει απαντήσεις; Η η επιτυχία του θα κριθεί ακριβώς από την έλλειψή τους;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ είπε...

Ευθύμη, νομίζω πως θα συζητάμε μόνο εγώ κι εσύ.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ είπε...

Άργησα, απαντούσα σε άλλο post σου. Τί είπες;Για κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!