28.9.07

Το λόγο δεν απόσωσε κι η μπαλωθιά το βρήκε ...

Το λόγο δεν απόσωσε κι η μπαλωθιά το βρήκε ...
το βιβλίο ιστορίας.

Μ' αρέσει αυτή η φερεγγυότητα των πολιτικών, των συγκεκριμένων πολιτικών και της πολιτικής τους.
Πόσες μέρες πέρασαν από τον περίφημο τηλεοπτικό μονόλογο 5 αρχηγών κομμάτων, με έντονη δόση Ιονέσκο, το της τηλεοπτικής γλώσσας ντιμπέιτ. Ντιπ για ντιπ τσίπα δεν είχε ο χοντρούλης κύριος με το σακάκι που δεν τον χωρά, και ισχυριζόταν ότι το βιβλίο της ιστορίας θα μοιραστεί κανονικά στους μαθητές και φυσικά θα κριθεί από τους κατεξοχήν υπεύθυνους, εννοώντας τους δασκάλους.

Δεν πρόλαβε το κοκόρι να λαλήσει τρεις, πάει το βιβλίο, πάει η Ιστορία, πάνε όλα. Κι ήρθε και κάθισε στο κλαρί μονάχος, καμαρωτός καμαρωτός, ο αθεόφοβος.
Μα τι κοινωνία είναι αυτή που ο λόγος δεν έχει καμιάν αξία;

Κι ο άλλος, ο υπουργός... Δεν περίμενα τίποτα καλύτερο απ' αυτόν· δεν τον έχω και σε εκτίμηση. Ανάμεσα στη Γιαννάκου και σ' αυτόν, χίλιες φορές Γιαννάκου. (Τι γράφω ο άθλιος!)
Και δεν ντράπηκε ο νέος υπουργός παιδείας με το που ανέλαβε υπουργείο για πρώτη φορά στη ζωή του, να σημαδέψει την ιστορία του με μια απόρριψη, με μια κατάργηση ενός εκπαιδευτικού-επιστημονικού πονήματος. Κι αυτός ο άνθρωπος, αύριο θα ζητά από την επιστημονική κοινότητα να συζητήσει περί παιδείας. Έλεος!

Δεν ξέρει ο μωρός ότι η ιστορία θα τον εκδικηθεί και γι' αυτό που θα τον θυμούνται οι επόμενες γενιές -αν υποθέσουμε ότι οι γενιές έχουν μνήμη- θα 'ναι που κατάργησε ένα βιβλίο ιστορίας.

Τι να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο πολιτικό!
Τι να περιμένει κανείς από το αφεντικό του τέτοιου πολιτικού. Ότι τάχα θα τολμήσει να πρωτοπορήσει. Μα αυτός δεν είχε τολμήσει να διαολοστείλει εκείνον τον υπουργό του που φώναζε πως το υπουργείο που του εμπιστεύτηκαν ήταν γι' αυτόν αγγαρεία.
Θα 'θελα να πω ότι αυτοί πάνε ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω, αλλά θαρρώ, δυστυχώς, πως μόνο βήματα πίσω κάνουν.

Με ήδη γνωστές τις θέσεις του νέου υπουργού για το άρθρο 16, μπορώ να υποθέσω τι θα γίνει το επόμενο διάστημα και, κυρίως, τι δε θα γίνει, αν και δε θα 'θελα να κάνω τον προφήτη, γιατί θυμάμαι εκείνη την παροιμία-παροιμιώδη φράση που λέει "πας μετά Χριστό προφήτης, γάιδαρος εστί"

Γάιδαρος, ξεγάιδαρος είπα και ελάλησα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:Για κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!