17.12.07

Το Μπαλί κι εμείς

Ας αφήσουμε για λίγο τα σχολικά ζητήματα κι ας ασχοληθούμε με κάτι πολύ σοβαρό.
Για την επιτυχία ή αποτυχία της διάσκεψης στο Μπαλί γράφουν και θα γράφουν όλες οι εφημερίδες και τα περιοδικά, γι' αυτό δε θα αναφερθώ καθόλου. Θα ήθελα όμως να δούμε το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και τη δράση μας ως εκπαιδευτικοί.

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να διαδοθεί η πληροφορία της επικείμενης περιβαλλοντικής καταστροφής και πόσο εύκολα θα μπορούσαμε να πείσουμε τους μαθητές μας για τις απαιτούμενες ενέργειες! Οι μαθητές είναι πρόθυμοι ν' ακούν κι ακόμα πιο πρόθυμοι να δράσουν. Αρκεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο. Φυσικά, η δράση μας δεν πρέπει να περιορίζεται στα λόγια· έργα χρειάζονται.

Ένα από τα πολλά που πολύ εύκολα μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε να σβήνουμε όλα τα φώτα των τάξεων στα διαλείμματα ή την ώρα του μαθήματος, όταν υπάρχει αρκετός φυσικός φωτισμός ή έστω να έχουμε τα μισά αναμμένα. Χωρίς πολλά λόγια οι μαθητές αμέσως καταλαβαίνουν τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας και τη μεταφέρουν στο σπίτι τους. Αρκεί στη δράση αυτή να συμμετέχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, διαφορετικά υπάρχει φόβος να καταντήσουμε γραφικοί.

Αν τη δράση αυτή υιοθετήσουν όλα τα σχολεία της Ελλάδας μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε πόσο λιγότερο ρεύμα θα καταναλώσουμε, πόσους λιγότερους τόνους μόλυνσης θα απελευθερώσουμε, πόσο οικονομία στις πρώτες ύλες θα κάνουμε.

Δεν είναι και πολύ δύσκολο. Ας το προσπαθήσουμε.

1 σχόλιο:

Παπαδημητρίου Ευθύμιος είπε...

Αυτό προϋποθέτει εκπαιδευτικούς που δεν αναλώνουν την παρουσία τους στο σχολείο μόνο στην παράδοση-εξέταση και στη συμπλήρωση του βιβλίου ύλης, αλλά νιώθουν μέσα τους ευθύνη για τη σχολική ζωή στο σύνολό της.
Από την προσωπική μου πείρα, ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τέτοια μικροπράγματα που δεν συνδέονται με το μεγαλείο και τη σοβαρότητα των επιστημονικών τους προσπαθειών. Μοιραίοι και άβουλοι προσμένουν την ώρα της αποχώρησής τους αφήνοντας τα φώτα αλλά και τα σκουπίδια, το σχολικό κυλικείο και την καθαριότητα των χώρων στους άλλους. Αυτοί είναι για τα μεγάλα και τα σπουδαία!
Χρόνια πολλά!Για κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!