23.1.08

Οι λέξεις

"Σεμνά και ταπεινά"
Όταν ειπώθηκαν αυτές οι λέξεις, δυο απλές και συνηθισμένες λέξεις, απέκτησαν ένα ιδιαίτερο νόημα, αφού θα σηματοδοτούσαν την τότε νέα κυβέρνηση και θα έδιναν το χαρακτήρα της διακυβέρνησης, όπως επιθυμούσε, άλλωστε, αυτός που τις είπε.
Μάλλον πολύ γρήγορα, πάει το σεμνά, πάει και το ταπεινά, κι οι λέξεις έγιναν ανέκδοτο.

Κι είναι άλλες πολλές που ακούμε αυτές τις μέρες. Η καινούρια λέξη "βιντεκομιστής", και οι παλιές: δημοσιογράφος, δικαιοσύνη, βουλευτής, αυτόχειρας, αξιοκρατία κι άλλες πολλές...
Αξιοκρατία, δηλαδή οι άξιοι στα αξιώματα, ή με τη νέα σημασία: διώχνουμε τον άξιο και βάζουμε τον ανάξιο κολλητό μας.

Είναι κι αυτές που δεν τις ακούμε, όπως π.χ. ισονομία. Ωραία λέξη αυτή η ισονομία. Σ' αυτόν τον τόπο, όμως, την έχουμε ξεχάσει, αν ποτέ είχαμε μάθει τη σημασία της.
Αν είσαι γενικός γραμματέας και πηδάς - πηδάς και τραυματίζεσαι, ο ανακριτής πρέπει να περιμένει 7 βδομάδες, μέχρι να γίνεις καλά.
Αν είσαι τραυματισμένος τρομοκράτης, τότε η αστυνομία, οι εισαγγελείς δε σ' αφήνουν ούτε στιγμή. Από την πρώτη στιγμή σε ανακρίνουν.
Αν είσαι αλλοδαπός ή φτωχός τότε φροντίζουν οι αστυνομικοί να σε τραυματίσουν, να σε εξευτελίσουν και να σε κινηματογραφήσουν.

Ως πότε αυτή η σαπίλα...

Ευτυχώς που οι μαθητές μου είναι μικροί και δεν παρακολουθούν, γιατί θα με ρωτούσαν, θα με ρωτούσαν πολλά και δε θα μπορούσα να τους δώσω καμιά απάντηση. Γιατί, πώς να τους δώσω ένα όραμα για μια καλύτερη ζωή, όταν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στις μέρες μας.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ Μ ΜΑΘΗΜΑ,ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ Τ ΚΑΝΕΙ Η ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥΓια κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!