20.5.08

Για την τέχνη

Επειδή αρκετά συχνά έχουμε βρεθεί στην ανάγκη να βρούμε κάποιο εποπτικό υλικό για τα μαθήματά μας και επειδή το υπουργείο και το παιδαγωγικό μας υπόσχονται συνοδευτικό εποπτικό υλικό που ποτέ δε φτάνει στα σχολεία μας ή κι όταν φτάνει διαπιστώνουμε ότι είναι τις περισσότερες φορές επιεικώς απαράδεκτο, γι' αυτό στη σημερινή ανάρτηση θα δώσω κάποιες χρήσιμες διευθύνσεις που βρήκα στο διαδίκτυο σχετικά με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη φωτογραφία. Αναζητώντας, λοιπόν, το έργο κάποιου ζωγράφου η πρώτη και καλύτερη αρχή μπορεί να γίνει από το ARTCYCLOPEDIA.


Εκτός από τους τρεις κύριους τρόπους έρευνας που δίνει (ανά Καλλιτέχνη, Τίτλο και Μουσείο) μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε με βάση τα διάφορα ρεύματα. Αφού αναζητήσουμε κάποιο καλλιτέχνη, π.χ. τον Πικάσο, μας δίνει όλες τις διευθύνσεις στο διαδίκτυο, από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε-αντιγράψουμε-κατεβάσουμε υλικό (πίνακες ή άρθρα) για τον καλλιτέχνη. Απ' όλες τις κατηγορίες διευθύνσεων θεωρώ ως πιο χρήσιμη την:
Pictures from Image Archives: γιατί μας οδηγεί στους ιστοχώρους-βάσεις δεδομένων.


Έστω ότι ακολουθούμε από το ARTCYCLOPEDIA το δεσμό για το Guidad de la pintura. Θα μας ανοίξει αυτό το παράθυρο κι από κει και πέρα υπομονή...1214 έργα για τον Πικάσο μας περιμένουν να τα δούμε και να τα αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας.


Το ίδιο γίνεται και με τους δεσμούς για τους άλλους ιστοχώρους.

Από τους πιο σημαντικούς ιστοχώρους-βάσεις δεδομένων είναι δύο: Το ισπανικό Guidad de la pintura και το Web gallery of Art. (Σ' αυτούς τους χώρους μας στέλνει συνήθως και το ARTCYCLOPEDIA)
Και τα δύο έχουν καλές βάσεις με καλά κριτήρια αναζήτησης. Το τελευταίο όμως μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας μια βάση δεδομένων είτε σε excel είτε σε access. Για να την κατεβάσετε τώρα σε excel πατήστε εδώ.Κατεβάζοντας τη βάση σε excel, μπορούμε με τα διάφορα φίλτρα να ταξινομήσουμε τη βάση ανάλογα με τις επιθυμίες μας, π.χ. ζωγράφο, τίτλο, θέμα. Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε αμέσως μια πληθώρα έργων που να σχετίζονται π.χ. με τη μυθολογία. Η βάση δεδομένων έχει και δεσμό που μας οδηγεί αμέσως στο διαδίκτυο στο έργο που θέλουμε!

Με οδηγό την ARTCYCLOPEDIA μπορούμε να πάμε σε πολύ καλούς ιστοχώρους όπως είναι η Art Reproduction ... ATHENAEUM, ή ακόμη και σε χώρους που ασχολούνται με την πώληση πόστερ, πλην όμως μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε τους πίνακες και να τους αντιγράψουμε. Από τους πιο καλούς είναι ο MARK HARDENS ARTCHIVE.
Υπάρχουν και χώροι που ειδικεύονται σε κάποιο θέμα, όπως ο ARTEROTISMO με ζωγραφική ερωτικού περιεχομένου ή με έργα ζωγράφων σχετικά με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ελπίζω να είναι αρκετά κατατοπιστικά όσα έγραψα.
Σας εύχομαι καλό ταξίδι στο χώρο της τέχνης

4 σχόλια:

Xrysostomos είπε...

Τρίτο σερί ποστ για την τέχνη;!

Βρε μήπως να το μετονομάσεις το μπλογκ "η τέχνη στο γυμνάσιο";

Πλάκα κάνω. Απλά μου άρεσε το φαινόμενο "βολτάρω και στη τέχνη" και είπα να το σχολιάσω με ένα πείραγμα.

Καλή συνέχεια - και συνεχή ενθάρρυνση στο "μικρό", έτσι;

Γιάννης είπε...

Μακάρι να είχαμε πολλά "μικρά".
Το ότι πρέπει να μετονομάσω το μπλογκ είναι σαφές. Το τελευταίο διάστημα μόνο για τη γλώσσα-γλώσσα δε γράφω, Φυσικά η ζωγραφική ή το θέατρο είναι κι αυτά "γλώσσα".

Πέπε είπε...

Πολύτιμες πληροφορίες. Ευχαριστούμε.

Όχι, μην το μετονομάσεις! Ένας φιλόλογος που θα μπει από περιέργεια στη "Γλώσσα στο Γυμνάσιο" θα έχει μερικές ευχάριστες και πολύ χρήσιμες εκπλήξεις, ενώ στην "Τέχνη στο Γυμνάσιο" μπορεί να μην έμπαινε καν.

katproko είπε...

όλα είναι "γλώσσα"

(...ωστόσο, εκφραζόταν
απόλυτα αποτελέσματικά
όταν με πετροβολούσε με
τα μικρά του παιχνίδια
εννιά ώρες Λονδίνο-Σκοτία)


ευχαριστούμε για το πολύ χρήσιμο ποστΓια κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!