5.6.08

Αισθητική αγωγή


Ένα θέμα που με απασχολεί και με ενοχλεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, και που βγαίνει στη φόρα κάθε Ιούνιο με αφορμή τις εξετάσεις, είναι η διδασκαλία της Τέχνης στο μάθημα της Ιστορίας.

Από την εξεταστέα ύλη που ορίζεται, σχεδόν στο σύνολο των σχολείων, απουσιάζουν τα κεφάλαια για την Τέχνη. Λογικά αυτό θα σημαίνει ή ότι οι συνάδελφοι δεν επέμεναν στη διδασκαλία της κατά τη διάρκεια της χρονιάς ή ότι θεωρούν ότι η τέχνη είναι λιγότερο σημαντική από τα αίτια και τις αφορμές των πολέμων.

Βεβαίως, αυτή η στάση υποστηρίζεται και από τη θέση των βιβλίων απέναντι στην τέχνη, που σε γενικές γραμμές την έχουν γραμμένη, με την καθοδήγηση του παιδαγωγικού, στα παλιά τους τα παπούτσια. Για παράδειγμα, στο παλιό βιβλίο Ιστορίας της Α' Γυμνασίου, που το είχε συγγράψει και ο Μ. Τιβέριος, καθηγητής αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ., αναφορά στα κτίσματα της Ακρόπολης των Αθηνών γινόταν σε μισή περίπου σελίδα. Κάτι ανάλογο έχουμε και στο νέο βιβλίο. Να μη μιλήσουμε για γλυπτική, ζωγραφική, κεραμική κτλ.


Απ' όλο, λοιπόν, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, από αυτόν που όλοι νιώθουμε υπερήφανοι, βγάζουμε κορώνες πατριωτισμού κτλ κτλ, τελικά τι ξέρουμε; Φυσικά τίποτε, γιατί τίποτε δεν έχουμε διδάξει ή δεν έχουμε διδαχθεί.
Κι ενώ δε δίνουμε καμιά προσοχή στην ουσιαστική γνώση, μετά διαμαρτυρόμαστε, φωνάζουμε και ρίχνουμε το φαρμάκι μας ότι τάχα η νέα γενιά ενδιαφέρεται μόνο για την υποκουλτούρα της τηλεόρασης και ... και ...

Και γυρνάς μετά απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας και το μόνο που αντικρίζεις είναι μια απέραντη κακογουστιά.

Και η πλειονότητα των Αθηναίων δεν έχει ανεβεί στην Ακρόπολη και δεν ξέρει ούτε μια πρόταση για τον Παρθενώνα.

Και η πλειονότητα των Θεσσαλονικιών δεν έχει ανεβεί στο Λευκό Πύργο και πάει λέγοντας.

Όμως, είμαστε όλοι σούπερ Έλληνες και σαν εμάς δεν έχει άλλους η πλάση.


Είναι τόσο στραβά όλα ή φταίει η πρεσβυωπία μου;

1 σχόλιο:

Odysseas είπε...

Καλά τα λες. Γενικώς η Ιστορία, στα σχολεία εννοείται, έχει εκφυλιστεί σε μια απλή παράθεση πολεμικών γεγονότων και στρατιωτικών συγκρούσεων. Οι υπόλοιπες πτυχές, που είναι εξίσου ενδιαφέρουσες, δυστυχώς αποσιωπούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.Για κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!