13.10.08

Για το Θανάση και πάλι

Η συνέχεια μιας ιστορίας

Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία:

Κλείνει ο φάκελος για την πτώση του «Χιούι» με τους τρεις νεκρούς
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

Χωρίς απαγγελία κατηγοριών για πρόσωπα ολοκληρώθηκε η έρευνα του ανακριτή του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης για την πτώση του «Χιούι» με τους τρεις νεκρούς -μέλη του πληρώματος, σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη Θεσσαλονίκης. Δεν προέκυψαν κατηγορούμενοι, λόγω καταστροφής των πειστηρίων από την πτώση και την πυρκαγιά που ξέσπασε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Το περιστατικό έγινε δίπλα στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας το πρωί της 18ης Μαρτίου.


Οι πραγματογνώμονες που κλήθηκαν να παράσχουν τις τεχνικές τους γνώσεις σχετικά με αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο δήλωσαν αδυναμία να εκδώσουν πόρισμα. Κατέθεσαν ότι το πτητικό μέσο καταστράφηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό, που ήταν αδύνατος ο έλεγχος της μηχανής.

Τα έγγραφα τεχνικών ελέγχων και συντήρησης του ελικοπτέρου δεν έδειξαν κάτι το επιλήψιμο και ο ανακριτής διαβίβασε τη δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα του Στρατοδικείου, ο οποίος αναμένεται να κάνει πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για την παύση της ποινικής δίωξης ή τη διενέργεια συμπληρωματικής έρευνας.

Το «Χιούι» είχε απογειωθεί με καλό καιρό από τη στρατιωτική μονάδα της Αλεξάνδρειας Ημαθίας ενώ οι χειριστές του αρχικά είχαν επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου της Μίκρας Θεσσαλονίκης. Το πλήρωμα δεν ανέφερε μηχανική βλάβη και στη συνέχεια το ελικόπτερο έπεσε κάθετα χωρίς να περιέλθει σε κατάσταση αναγκαστικής προσγείωσης και χάθηκε από τα ραντάρ έξω από το Βασιλούδι Θεσσαλονίκης. Διερχόμενοι οδηγοί το είδαν να συντίβεται και να τυλίγεται αμέσως στις φλόγες.

Από τα συντρίμμια του ανασύρθηκαν νεκροί ο 33χρονος κυβερνήτης, ανθυπασπιστής της Αεροπορίας Στρατού Ευστάθιος Καρδόπουλος, ο 24χρονος συγκυβερνήτης, επιλοχίας Αθανάσιος Κατσιάς και ο 28χρονος μηχανοσυνθέτης, αρχιλοχίας Ευάγγελος Καστανίδης. Ο θάνατός τους επήλθε από πολλαπλές κακώσεις από την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στο έδαφος.

Έτσι απλά, έτσι εύκολα τελειώνουν όλα;
Ώστε, λοιπόν, οι ζωές τριών ανθρώπων που χάθηκαν άδικα, που χάθηκαν εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας κάποιων "υψηλά ιστάμενων", δε λογαριάζονται καθόλου;
Ώστε, λοιπόν, δε θα βρεθούν για άλλη μια φορά οι ένοχοι;

Σ' αυτόν τον τόπο, άλλωστε, δεν υπάρχουν ποτέ ένοχοι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:Για κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!