19.10.08

Οι εισαγγελείς


Λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κι ενώ μόλις είχαν ξεκινήσει τα μαθήματα - μετά από τις καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις στην ανατολική Θεσσαλονίκη - άρχισαν και οι καταλήψεις.
Δε θα αναφερθώ καθόλου στους λόγους που οδηγούν τους μαθητές σε κατάληψη του σχολείου τους.

Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος που αντιδρά η εισαγγελία. Ποινικοποίησε τους καταληψίες μαθητές και τους γονείς τους, προσπαθώντας να λύσει μ' αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα. Πρόβλημα της εισαγγελίας, θα μου πείτε.

Εκείνο όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί η εισαγγελία δεν ποινικοποιεί και τις συνθήκες με τις οποίες γίνονται τα μαθήματα. Από πού να ξεκινήσω και πού να σταματήσω:
από τη διπλή βάρδια στα σχολεία;
από το ότι περίπου 40% των νηπίων δε βρήκαν θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία, ενώ το κράτος υποτίθεται ότι οφείλει να παρέχει δημόσια εκπαίδευση;
από την κατάργηση των εργαστηρίων φυσικών επιστημών και τη μετατροπή τους σε κοινές αίθουσες;
από το ότι σε πάρα πολλά σχολεία γίνονται μαθήματα σε υπόγειες αίθουσες, ενώ απαγορεύεται ρητά;
από τον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο οι δήμοι διαχειρίζονται τα χρήματα των σχολείων;
από την ακαταλληλότητα των κτιρίων;
από το ότι πολλά νεόδμητα σχολεία βρίθουν από κακοτεχνίες;
από το ότι πολλά νεόδμητα σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλα, δεν τα παρέλαβαν οι δήμοι και κανένας εργολάβος δεν τιμωρήθηκε;
από τη λειτουργία διαφόρων καφέ έξω από τα σχολεία, παρά την αντίθετη νομολογία;

Αυτά δεν αφορούν την τήρηση των νόμων;

Υπάρχει κάποιος λόγος που οι εισαγγελείς παραβαίνουν το νόμο;

Υπάρχει περίπτωση να επέμβει κάποιος εισαγγελέας και να ποινικοποιήσει τους εισαγγελείς, επειδή δεν τηρούν τους νόμους;


4 σχόλια:

Επιμορφούμενος είπε...

Όχι. Οι εισαγγελείς επεμβαίνουν για να τηρήσουν τους νόμους, να επιβάλλουν την ασφάλεια και να εμπεδώσουν την τάξη. Νόμος, ασφάλεια και τάξη δημιουργούν μια σύνθετη εικόνα στην οποία ασφαλώς νήπια, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί κατέχουν την πιο προνομιακή θέση.Γι' αυτούς γίνονται όλα και το καλό τους. Αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν πρέπει να επέμβει ένας εισαγγελέας!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

( Αμαρτίαι εισαγγελέων παιδεύουσι τέκνα..)
Συνολικά, η ρότα κάπου έχει στραβώσει. Το θέμα είναι μήπως μπορούμε σε κάποια ( κι όλο και περισσότερα) επιμέρους να παρεμβαίνουμε, όποιοι, όσο, όπως. Ακόμα κι αν αυτό είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση.

Χαιρετισμούς.

Πέπε είπε...

Θα προσθέσω ότι στο φετεινό μου σχολείο, που είναι ΕΠΑΛ,

α) Υπάρχουν κάποιες ειδικότητες χωρίς εργαστήριο, και δύο μέρες τη βδομάδα οι μαθητές (και οι αντίστοιχοι καθηγητές φυσικά) φιλοξενούνται σε άλλο σχολείο άλλου δήμου που έχει εργαστήρια.

β) Λειτουργεί ορχήστρα/χορωδία, η οποία, ελλείψει άλλου χώρου, κάνει τις πρόβες της σ' έναν προσβλητικά άθλιο χώρο, μες στη βρώμα: μια υπόγεια αποθήκη πάνω από το καπάκι του βόθρου, ο οποίος έχει μια τάση να πλημμυρίζει.

Στην Α΄ Αθηνών παρακαλώ!

Αγγελος είπε...

Καιρός ήταν να επέμβει και κάποιος εισαγγελέας, αφού δεν επεμβαίνει η αστυνομία σε μια τόσο κατάφωρη παρανομία! Με τί δικαίωμα κάποια κ....παιδα, έστω και αν έχουν καλές προθέσεις και δεν θέλουν απλώς να κάνουν χαβαλέ, εμποδίζουν τους συμμαθητές τους να μάθουν, έστω αυτά τα κ...γράμματα που τους προσφέρει η δωρεάν παιδεία; Χώρια οι φθορές των κτιρίων και του εξοπλισμού!Για κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!