3.12.08

Η τριήμερη

Είχα αποφασίσει να μη συνοδεύσω ξανά μαθητές της Γ' Γυμνασίου στην περίφημη "εκπαιδευτική" εκδρομή στη Βουλή... είναι όμως που δεν άντεξα εκείνα τα μεγάλα μάτια που με κοιτούσαν παρακαλώντας με, εκλιπαρώντας με. Άφησα κατά μέρος τις αποφάσεις του παρελθόντος κι είπα να δώσω μια νέα ευκαιρία, κυρίως στον εαυτό μου. Ήταν τόσο όμορφα αυτά τα μάτια, ήταν τόσο γλυκές αυτές οι μισοάγουρες μισοώριμες φατσούλες που δεν μπόρεσα να αντισταθώ, με νίκησαν.

Η τριήμερη εκδρομή στη Βουλή καθιερώθηκε για να γνωρίσουν οι μαθητές, επισκεπτόμενοι το κοινοβούλιο, τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και ταυτόχρονα να μάθουν την ιστορία του κτιρίου. Με αυτήν την ευκαιρία συμπληρώνουμε το πρόγραμμα με επισκέψεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, π.χ. την Ακρόπολη ή το Σούνιο, με θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε μουσεία, πινακοθήκες κ.τ.λ. Τέλος, αφιερώνουμε και μια βραδιά για διασκέδαση. Αυτοί τουλάχιστον ήταν οι στόχοι μας και γι' αυτό τις πραγματοποιούσαμε.

Όμως, κάπου στράβωσε όλη η υπόθεση. Οι στόχοι μας χάθηκαν στη διαδρομή και από όλο το πρόγραμμα της εκδρομής τελικά απέμενε αυτό που δεν είχαμε υπολογίσει, τις διανυκτερεύσεις. Έτσι, κουβαλούσαμε μαθητές από τον ένα αρχαιολογικό χώρο στο άλλο μουσείο, από το θέατρο στην πινακοθήκη και κανένας ή σχεδόν κανένας δεν άκουγε τίποτα. Γεμάτοι αδιαφορία σέρνονταν υπάκουα από εδώ κι από εκεί με αυτιά κλειστά και μάτια σφραγισμένα. Η Ακρόπολη τελικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά πέτρες, στην πινακοθήκη οι πίνακες ήταν μουτζούρες που τις κάνει κι ένα παιδάκι κ.τ.λ. κ.τ.λ. Το μόνο που ενδιέφερε τα παιδιά ήταν πώς θα περάσουν το βράδυ στο δωμάτιο, πόσες "εξυπνάδες" θα κάνουν, πώς θα ξεγελάσουν τους καθηγητές, πώς θα παρακάμψουν τους περιορισμούς, πώς θα δείξουν ότι μεγαλώνουν...

Ξέφυγε από τα χέρια μας ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εκδρομής, χάθηκε, εξανεμίστηκε και οι ευθύνες μας εδώ είναι τεράστιες. Γιατί είναι προφανές ότι δεν γίνεται επίσκεψη σε κανένα χώρο, αν προηγουμένως δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία κι αν μετά την εκδρομή-επίσκεψη δε γίνει απολογισμός των γνώσεων. Το μόνο που απέμεινε λοιπόν, είναι η διανυκτέρευση και η διασκέδαση. Κι εδώ άλλο ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συνάδελφοι επέτρεψαν την κατανάλωση αλκοόλ στα διάφορα μαγαζιά σε παιδιά κάτω των 17 ετών ή που τους έσερναν σε μπουζουκομάγαζα για να ακούσουν τις φίρμες της εποχής.

Έλπιζα ότι αυτή τη φορά θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Μου φαινόντουσαν πιο ώριμοι αυτοί οι μαθητές...
Δε φρόντισα όμως να κάνω και αυτά που έπρεπε...

Άλλωστε έτσι όπως εξελίχτηκε αυτός ο θεσμός, ποιοι μαθητές είναι διατεθειμένοι να μελετήσουν, να έχουν μαζί τους ερωτηματολόγια, να καταγράψουν ό,τι παρακολουθούν; Για τους μαθητές μας η τριήμερη είναι μόνο η διασκέδαση και η διανυκτέρευση.

Αν είναι τότε έτσι, την επόμενη φορά γιατί να τους πάμε στην Αθήνα και να μη διανυκτερεύουμε σ' ένα ξενοδοχείο στην πόλη μας, να τους αφήσουμε να ξεσαλώσουν το βράδυ και το πρωί τους παίρνουμε;

Έτσι, δεν ξαναπάω καμιά εκδρομή.

3 σχόλια:

as eon είπε...

Μην ενοχοποιείς τον εαυτό σου ή τους καλόπιστους συναδέλφους που συνοδεύουν τα παιδιά, ίσως για πρώτη φορά μακριά από τα σπίτια τους. Ούτε τα παιδιά... (χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουμε όλοι ευθύνες)

Σου θυμίζω ένα απόσπασμα από εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ (23956/Γ2/07/03/2005): "5. Εφιστάται η προσοχή στους συνοδούς καθηγητές να επιλέγονται για την ψυχαγωγία των μαθητών χώροι οι οποίοι διαθέτουν άδεια κανονικής λειτουργίας και πληρούν τους όρους ασφάλειας και υγιεινής, που ορίζει ο νόμος".

Δηλαδή έχουμε επίσημη ομολογία πως η πολιτεία γνωρίζει ότι μαγαζία - "χώροι ψυχαγωγίας" δε διαθέτουν άδεια ούτε ...
Και τι κάνει; Εφιστά την προσοχή στους συνοδούς καθηγητές!!!!!

Δε νομίζω ότι χρειάζεται άλλο σχόλιο...

Μεγάλο θέμα που δεν τελειώνει εδώ

Διονύσης Μάνεσης είπε...

(Δε) φαντάζεσαι πόσο παράλληλες διαδρομές κάνει η σκέψη μας (και) για τις εκδρομές..
Ένα ακόμη μετέωρο θέμα στην εκπαίδευση και στη συνείδησή μας.
Μονά πηγαίνουμε, ζυγά όχι;

Καλό σαββατοκύριακο.

N.Ago είπε...

Εγώ που είμαι πατέρας δυο παιδιών (λύκειο και γυμνάσιο), δεν σας κρύβω πως οι σκέψεις σας με τρόμαξαν…!
Αν και να πω την αλήθεια, δεν τη περίμενα και καλύτερη τη κατάσταση.

Καλό σαββατοκύριακο!Για κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!