21.12.08

Τα δεκεμβριάτικα

Από τα τόσα πολλά που έγιναν αυτές τις ημέρες, από τα τόσα λόγια που ειπώθηκαν, τις τόσες "βαθυστόχαστες" αναλύσεις ποιο συμπέρασμα προέκυψε για τους πολιτικούς και τις πολιτικές τους; Άραγε το κατάλαβαν οι πολιτικοί μας -μηδενός εξαιρουμένου- πως ό,τι έγινε, έγινε επειδή έπαψαν πια να εμπνέουν, επειδή κατάργησαν τον κατεξοχήν ρόλο των κομμάτων, που δεν είναι άλλος από το να αποτελούν την πηγή του οράματος για την κοινωνία του μέλλοντος;

Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ξευτέλισαν το όνειρο της αλλαγής.
Ο Καραμανλής και η ΝΔ ξευτέλισαν το όνειρο της επανίδρυσης του κράτους.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ανίκανα ακόμη και να δώσουν την ψευδαίσθηση του ονείρου.
Έτσι, το 90% του εκλογικού σώματος έμεινε μετέωρο.

Η απαισιοδοξία και το αδιέξοδο που κυριαρχεί σε κάθε δημοσκόπηση πέρασε και στη νέα γενιά. Κι αν οι μεγαλύτεροι θάβουν το μηδενισμό τους μέσα στην κατανάλωση, κι αν την κατανάλωση την έκαναν τρόπο ζωής για τα παιδιά τους, ξέχασαν ότι κάπου στην άκρη της νεανικής ιδιοσυγκρασίας υπάρχει πάντα μια σπίθα που δε θέλει πολύ για να γίνει φλόγα και να κάψει τα πάντα.

Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, όμως πολύ φοβάμαι ότι αφού οι πολιτικοί μας εξακολουθούν να υπνοβατούν -για τους δικούς τους μικροκομματικούς, ψηφοθηρικούς λόγους- θα δούμε κι άλλες θυμικές εξεγέρσεις.

Τέλος, θα ήθελα να προτρέψω αρκετούς τηλεμαλάκες να μελετήσουν την αρχή της γαλλικής επανάστασης. Ίσως κάτι να διδαχτούν.

3 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

... Μάντης κακών;;;Άγρια νύχτα, σε προσμένουν;...
Δεν έχεις άδικο, μου φαίνεται. Το παροιμιώδες "όπως έστρωσες θα κοιμηθείς" και κοινωνικά φαίνεται πως επαληθεύεται..

N.Ago είπε...

Καλή Χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

δεν υπάρχει σημείο του κειμένου που να μην συμωνώΓια κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!