21.1.09

Γραμματική

Υποθέτω ότι ο νέος υπουργός Παιδείας θα χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ενημερωθεί για τις νέες του αρμοδιότητες, τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τα μικρά και μεγάλα κενά.
Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί κάποιος από τους πολλούς παρατρεχάμενους να του πει πως εδώ και τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει επίσημη σχολική γραμματική, αφού η προηγούμενη, του Τριανταφυλλίδη, μετά από ευδόκιμη υπηρεσία κρίθηκε ως ακατάλληλη, αφού τα νέα βιβλία της γλώσσας του γυμνασίου δεν τη χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου.
Ευελπιστώ ότι κάποιος θα εξηγήσει στον υπουργό ότι το ακατάλληλο της γραμματικής Τριανταφυλλίδη δεν κρίθηκε από κανένα συνέδριο γλωσσολόγων.
Ευελπιστώ ότι ο νέος υπουργός θα διερευνήσει τάχιστα, πριν από το διάλογο tabula rasa για την παιδεία, το ιδιαίτερα σοβαρό τούτο θέμα και θα προσπαθήσει να βρει τη λύση του.

Με τις λιγοστές μου γνώσεις θα μπορούσα να πληροφορήσω τον υπουργό ότι ο καθηγητής πανεπιστημίου που ανέλαβε τη συγγραφή της έχει ήδη (εδώ και 2 χρόνια) ολοκληρώσει το έργο του.

Περιμένω εναγωνίως να με πληροφορήσει κάποιος ως πότε θα διδάσκεται στο μάθημα της γλώσσας του Δημοτικού ότι η λέξη διατροφή είναι σύνθετη και στο μάθημα της γλώσσας του Γυμνασίου ότι η λέξη διατροφή είναι παράγωγη.

Επιτέλους, ας λύσει κάποιος κάποτε αυτή τη διαστροφή με τη διατροφή.

Ευελπιστώ η συζήτηση για τη γραμματική να μην τύχει της tabula rasa και quo vadis τύχης της υπόλοιπης εκπαίδευσης.

Υ.Γ.
Με tabula rasa και quo vadis πέρασα 20 χρόνια δάσκαλος. Υπομονή, έμειναν άλλα 15.

8 σχόλια:

Νίκος Καρύδης είπε...

Προς επίρρωσιν...
http://nikoskaridis.blogspot.com/2008/05/blog-post_20.html

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Και να'ταν και μόνο αυτό το πρόβλημα...Από πού να το πρωτοπιάσουμε, για να το σπρώξουμε το έρμο το κάρο...
Καλησπέρες.*
* Τι λέει η σχολική γραμματική; Έχει πληθυντικό;

as eon είπε...

Εγώ ελπίζω ο νέος υπουργός να ενημερώνεται και να ενημερώνεται και να ενημερώνεται και να ενημερώνεται.
Και να μην αποφασίσει να σώσει την εκπαίδευση.
Και ας μην έχει Γραμματική. Ας μην λυθεί το πρόβλημα με τη διατροφή. Ας διατρέφονται αλλιώς στο Δημοτικό και αλλιώς στο Γυμνάσιο.

Ας λυθεί το πρόβλημα με ... το φαγητό.

Ανώνυμος είπε...

ειναι δυνατον να μην διδασκεται γραμματικη στο δημοτικο? ειναι δυνατο να διδασκομαστε αρχαια γραμματικη στο γυμνασιο και να μη συνεχιζουμε τη νεα με αποτελεσμα να κανουμε λαθη?

Γιάννης είπε...

Τελικά φαίνεται πως είμαστε η χώρα του "είναι δυνατό;"

as eon είπε...

Είναι απαράδεκτο ότι διδάσκεται η αρχαία ελληνική γλώσσα στο Γυμνάσιο.

Επιτέλους, κάτι πρέπει να γίνει κάτι να ακουστεί. Η αξία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας δεν είναι η γλώσσα της, είναι το περιεχόμενό της.

Ίσως μία συνεργασία για την ουσιαστική διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και της αρχαιοελληνικής γραμματείας στο Γυμνάσιο.

Γιάννης είπε...

Με τον Μπαμπινιώτη ως πρόεδρο της Επιτροπής για την πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και υπεύθυνο για την αναθεώρηση του αναλυτικού προγράμματος και με γνωστές τις νεοκαθαρευουσιάνικες απόψεις του για τη γλώσσα, φοβάμαι πως σε λίγο θα καταργηθεί εντελώς η γραμματική της νέας ελληνικής και θα επανέλθουμε στις ψιλές, τις δασείες, τις οξείες, τις βαρείες, τις περισπωμένες και όλα τα σχετικά.

Δε βλέπετε πόσο έντεχνα προωθούνται όλες αυτές οι αρλουμποελληνικούρες τα τελευταία χρόνια από πολλούς αδαείς και ανόητους δημοσιογράφους και πολιτικάντηδες αλλά και από περισπούδαστους καθηγητάδες πανεπιστημίων.

Όμως αυτή η εξέλιξη δεν είναι και αναπάντεχη. Όταν δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για οποιοδήποτε ζήτημα, όταν όλα λειτουργούν στραβά, τότε οι άνθρωποι, για να κρατηθούν από κάπου, τραβούν τα μαλλιά του ηρωικού παρελθόντος. Γι' αυτό και γέμισε ο τόπος και το διαδίκτυο με ελληνοεγωιστές και γλωσσαμύντορες της συμφοράς.

Βεβαίως, το μεγαλύτερο κακό το φέρνουν αυτοί που υποτίθεται πως μελετούν τους μηχανισμούς της γλώσσας, κι ενώ γνωρίζουν ότι η γλώσσα πάει μόνο μπροστά, αυτοί το χαβά τους της οπισθοδρόμησης.

ΦΩΚΑΣ είπε...

http://fokas2000hotmailcom.blogspot.com/Για κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!