15.9.11

Επιτέλους, χωρίς βιβλία

Δε θα σχολιάσω καθόλου το γιατί δεν εκτυπώθηκαν τα βιβλία, ποιος φταίει και ποιος δε φταίει. Το γεγονός είναι ότι δεν έχουμε βιβλία και δε θα τα έχουμε πριν από τα μέσα του Νοέμβρη. Αυτό είναι για το καλό μας ή για το κακό μας; Είναι αναγκαία τα σχολικά βιβλία ή όχι; Όλοι μας έχουμε παραπονεθεί κατά καιρούς πόσο "κακά" είναι τα σχολικά βιβλία και ειδικά της γλώσσας. Για το θέμα έχω γράψει πάρα πολλά στο παρελθόν. Αφού λοιπόν έχουμε κατηγορήσει τα βιβλία, γιατί τώρα να παραπονιόμαστε που δεν τα έχουμε; Απεναντίας θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Επιτέλους, είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε, να διδάξουμε επιτέλους νεοελληνική γλώσσα μέσα από την ίδια τη γλώσσα και όχι μέσα από την κονσέρβα του βιβλίου. Επιτέλους, απαλλαχτήκαμε από τα συγκεκριμένα κείμενα, τις ερωτήσεις τους, και το ατέλειωτο χάσιμο χρόνου να διδάσκουμε όλα αυτά που δεν ενδιαφέρουν κανένα ελληνόφωνο μαθητή γυμνασίου. Μακάρι, βέβαια, να μας άφηναν ελεύθερους για όλη τη χρονιά, αλλά... Ας εκμεταλλευτούμε αυτούς τους δύο μήνες ελευθερίας κι ας ασχοληθούμε με την παραγωγή κειμένου, με τον προφορικό λόγο, με τη ζωντανή γλώσσα.

2 σχόλια:

sogar είπε...

Κι εγώ μαζί σου. Ωστόσο, η μη έγκαιρη διανομή βιβλίων έχει έντονο πολιτικό, συμβολικό και ηθικό περιεχόμενο και αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα της συνολικής απαξίωσης. Ας λάβουμε υπόψη μας και την εγκύκλιο να παραδοθούν τα κλειδιά των βιβλιοθηκών στους διευθυντές των σχολείων.
Αλίμονο αν περιμέναμε μια τέτοια στιγμή για να δοκιμάσουμε διδασκαλία χωρίς βιβλία. Αυτό μπορεί αλλά και πρέπει να γίνει με τα βιβλία παρόντα.

Γιάννης είπε...

Όπως έγραψα και στην ανάρτηση, δε θα ασχοληθώ με το γιατί και το πώς της όλης ιστορίας.

Περιορίζομαι σε απλές καθημερινές πρακτικές. Δε χρειάζεται να μιζεριάζουμε συνέχεια. Πρέπει να αντισταθούμε, για να μην τρελαθούμε!Για κάτι άλλο εκτός από λόγια και ατέρμονες συζητήσεις στον ιστοχώρο μου

"Ελληνικός Πολιτισμός"

Κάθε συνεργασία είναι καλοδεχούμενη!